
LÄSNÄOLON RAKENTAMINEN MEDIASSA
Läsnäolo on eri asia kuin olla paikalla. Läsnäolo on tavoitettavuutta ja keskittymistä asiaan. Silmiin katsomista, mielipiteen kysymistä.
Pidä kiinni omasta persoonastasi ja näy sellaisena. Älä ryhdy esimerkiksi koomikoksi vain kiinnittääksesi ihmisten huomion. Älä sisällytä viestintääsi ilmiöitä, joista et ole oikeasti kiinnostunut, vaikka ne olisivat juuri nyt kuuminta hottia.
Somessa väärinymmärryksen mahdollisuus on suuri, kun viestit ovat lyhyitä ja nopeasti vastaanotettuja. Jos et ole taidokas kirjoittaja, keskity teksteissä konkrettisiin faktoihin. Kuvilla voit luoda mielikuvia asiasi tueksi. Tärkeintä on, että yleisölle selviää:
- mitä
- missä
- milloin
Pääsääntö on, että paikalle saapuminen/ostopäätöksen tekeminen on tehtävä mahdollisimman helpoksi. Esimerkiksi jos järjestät tapahtumaa Työväentalolla, ei riitä, että mainoksessa lukee Työväentalo. Tapahtumapaikan osoite täytyy olla selkeästi esillä. Myös vuosiluku on hyvä mainita, nettiin saattavat jäädä vanhatkin mainokset kummittelemaan.
Liika tiedon määrä etäännyttää eikä ihmisillä ole aikaa lukea paljon. Poimi tiedottamiseen aina keskeiset pointit, jotka koskettavat vastaanottajaa. Tarkentavat tiedot ja viittaukset voivat olla linkkien takana. Kaikkien ei tarvitse tietää kaikkea. Riittää, että yhdellä on kaikki langat käsissään.
Käytä kieltä, joka on vastaanottajalle tuttua. Jäsentele asiat selkeän logiikan mukaan, otsikoi ja alaotsikoi.

PIENIÄ VINKKEJÄ KUVANTEKOON
Kuvapankkien kuvat houkuttavat, koska ne ovat heti saatavilla ja hyvälaatuisia. Ne ovat kuitenkin myös hyvin persoonattomia. Ne eivät kerro mitään sinusta, organisaatiostasi tai toimintaympäristöstäsi vaan esittävät ihmiset ja tilanteet hyvin prototyyppisinä ja kiiltokuvamaisina. Ihmiset niissä kuvissa eivät ole sinun asiakkaitasi.
Joskus kuvapankin kuvat voivatkin luodakin mielikuvan, että palvelusi tai toimintasi on jossain kaukana. Jos kuvassa on esimerkiksi luontoa, puita tai rakennuksia, jotka eivät ole samanlaista kuin täällä. Jopa ihmisten pukeutumisesta voi nähdä, että he eivät ole täältä päinkään. Usein tällainen havainnointi tapahtuu tiedostamattomalla tasolla. Näin palvelusi tai toimintasi voi jäädä ihmisille etäiseksi vain siksi, että kuvat siinä ovat vääränlaisia.
Oman osuutensa kuvalliseen viestiin tuo tekninen laatu. Luo sisältösi tilanteissa, joissa laitteesi pärjää. Käytä laitteita, joille itse pärjäät. Minkä tahansa laitteen saa hallintaan käyttämällä ja kokeilemalla.
Valokuvaamisessa kaiken aa ja oo on riittävä valo. Pyri valaisemaan tilanteet riittävästi. Jos käytettävissä ei ole hyvää kalustoa, hämärässä kuvaan tulee helposti kohinaa eli se ei ole kovin skarppi. Sekin voi tosin joskus olla tehokeino. Mutta hyvässä valossa vaatimattomammallakin laitteella voi saada aikaan hyvän kuvan.
Somessa jaettavin kuviin älypuhelin on helppo ja nopea laite. Hyödynnä puhelimessa olevia filttereitä ja muokkausmahdollisuuksia. Niitä kannattaa käyttää aina, vaikka käsittelemätön kuvakin olisi ihan ok.
Mieti mitä kuvassa on, mieti miten rajaat sen, mitä jätät kuvasta pois. Jokainen elementti välittää jonkin viestin, älä laita kuvaan mitään ylimääräistä.
Mielikuvia luodessa tärkeää on myös se, mitä ei kuvassa näy: ajallisesti tapahtumat ennen kuvanottoa ja sen jälkeen, tilallisesti rajauksen ulkopuolelle jäävät asiat. Kaiken sen hyvä kuva voi parhaimmillaan kertoa ja siitä rakentuu tarina viestin vastaanottajalle.
Saat nopeasti hyvän sommittelun noudattamalla seuraavia perussääntöjä, jotka liittyvät kuvan lukemiseen:
- Pystykuva on aina dynaamisempi ja juhlavampi. Vaakakuva lepää kotoisasti.
- Kuvapinnan voi jakaa pysty- ja vaakasuunnassa kolmeen osaan. Kolmannesosien risteyskohdissa on pisteet, joiden kohdalle asettuvat elementit muodostuvat kuvassa keskeisiksi. Tämä asettelu on lähellä kultaista leikkausta ja objektien sommittelu näihin pisteisiin luo rauhaisan tunnelman. Toisaalta kuvaan voi luoda jännitteitä tietoisesti rikkomalla tätä asettelua.
- Jos joudut rajaamaan kuvasta pois esimerkiksi jalan, pyri tekemään leikkaus sellaisesta kohdasta, missä jalan muoto kapenee. Muuten syntyy mielikuva loppumattomasti levenevästä jalasta. Jokainen poikkileikkautuva linja jatkaa loputtomasti kulkua samaan suuntaan kuvan ulkopuolella.
- Jätä sopivasti tilaa objektin ympärille. Liian lähellä reunaa tai kiinni siinä olevaan objektiin syntyy jännite. Liikaa tilaa ei myöskään kannata jättää, jollei taustalla ole jotain tärkeää.
- Kuvassa oikealle päin menevät asiat menevät eteen päin, maailmalle. Vasemmalle päin menevät asiat taakse päin, kotiin.

MITEN ONNISTUT PROJEKTISSASI?
Etsi kumppaneita, joilla on tavoitteita liittyen samaan kohderyhmään. Yhteistyökumppanit voivat olla eri toimialoilta ja sektoreilta, unohda ennakkoluulot.
Mieti, mitä projektisi voi tarjota kumppaneille. Sen jälkeen ole avoin sille, mitä he haluavat tarjota sinun projektillesi.
Kirjoita suunnitelmat ja käsikirjoitukset. Anna projektisi kuitenkin elää myös omaa elämäänsä, muokkaa suunnitelmaa eteen tulevien uusien mahdollisuuksien myötä.
Vaikka työ veisi mukanaan, muista elää myös omaa elämääsi. Muista, että kaikki ihmiset ympärilläsi ovat tärkeitä, sinä myös. Älä aja itseäsi piippuun.
Arvioi resurssit oikein. Älä ajattele, että ehdit kyllä tehdä kaiken. Mieti, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä, hoida ne ensin hyvin. On parempi tehdä yksi asia hyvin kuin monta asiaa vähän sinne päin.
Hyvin hoidettu sisäinen viestintä on jokaisen organisaation ja projektin elinehto. Tee kohdennettua viestintää. Etsi oikeat välineet ja alustat.
Älä jätä kommunikaatiota vain välineelliseksi. Mene ihmisten luo. Järjestä juhlat. Jos olet esimiesasemassa, muista suunnata ulospäin verkostoitumisen lisäksi myös omaa henkilöstöä kohti.
Älä pelkää epäonnistumista, älä myöskään onnistumista.
Innostu itse, niin saat muut innostumaan.
Silloinkin, kun seinät nousevat vastaan, on löydettävissä ovi.